Ai nevoie de originalitate cand incepi o afacere?

Stiu ca multi sunt blocati de ideea ca ar trebui sa fii original inainte de a incepe o afacere. Vor sa faca ceva diferit pe piata, sa fie unici.

Nu e nimic rau in asta, insa in acest articol o sa iti arat cand si daca este nevoie de originalitate pentru afacerea ta.

Mai intai hai sa discutam despre originalitate. De ce crezi ca ai nevoie de ea?

  • Nu vrei sa fii ca ceilalti?
  • Nu vrei sa pari banal?
  • Esti un tip inteligent si ti-e teama de ce o sa spuna altii daca copiezi o alta afacere?
  • Consideri ca lucrurile nu ar trebui sa fie atat de simple?

Sunt multe motive pentru care iti doresti sa fii original cand incepi o afacere. Sfatul meu este sa descoperi daca este intr-adevar nevoie de originalitate sau este vorba doar de o satisfactie la nivel psihologic.

Acum sa incepem cu exemple.

Unul din clientii mei a recunoscut ca nu e deloc original. A vazut aceasta nisa de mobila pentru firme, a vazut ca firmele din domeniu vand, asa ca a decis sa deschida si el o firma similara.

Singurul lui focus a fost doar pe a vinde cat mai bine aceste produse. Anul trecut a avut o cifra de peste 1 milion de euro.

Asta este dovada clara ca se poate incepe o afacere fara originalitate. Nu a reiventat roata. A ales ceea ce faceau si altii, s-a straduit in a vinde cat mai bine produsele, iar acum are succes.

Un alt client de al meu a decis sa intre in nisa de produse bio, deoarece a vazut ca era in trend. A inceput sa cumpere usor usor tot mai multe produse. Acum are peste 10.000 de produse in stoc. Originalitate aici? Deloc.

Acum hai sa vedem si alte exemple.

Un alt client de al meu (companie multinationala) monteaza instalatii GPL. De fapt a fost prima companie din europa de est. Fiind primul, consideri ca este vorba de originalitate. In realitate, afacerea lui anterioara era in acelasi domeniu, asta a dus la implicarea fireasca in acest domeniu in cerere.

Sa luam si un exemplu cunoscut de tine. Apple. Iphone-ul este fara indoiala original. originalitatea a urcat Apple ca fiind o companie de top. Deci da, originalitatea este buna.

Insa as vrea sa subliniez un aspect important aici. Originalitatea atat in cazul clientului meu cat si in cazul Apple a intervenit in timp ce afacerea era pornita, avea vechime, era stabila.

Nu a inceput afacerea prin originalitate. Apple la inceput a copiat alte calculatoare existente.

Nota: Originalitatea este foarte riscanta la inceputul afacerii, insa necesara atunci cand afacerea este stabila.